Identificatie van je paard

Paarden worden in de eerste plaats geïdentificeerd om de voedselveiligheid te garanderen. Slachthuizen moeten bijvoorbeeld weten of ze in de voedselketen mogen belanden. Dankzij de identificatie kunnen dieren ook getraceerd worden, bijvoorbeeld bij diefstal of om een epidemie te beheersen. De centrale databank herbergt daarnaast een schat aan informatie over alle paardachtigen in België.

Sinds 2008 moeten alle paardachtigen in België correct geïdentificeerd zijn. Geldt ook voor Nederland , Duitsland en Frankrijk. Dit betekent dat u een aantal zaken in orde moet brengen:

  • Uw paarden moeten beschikken over een EU-conform paspoort.
  • Een dierenarts moet ze voorzien van een microchip.
  • Hun gegevens dienen ingegeven te zijn de centrale databank (beheerd door de Belgische Confederatie van het Paard).

Indien één van deze zaken ontbreekt, is uw paard niet correct geïdentificeerd, kan het niet meer geslacht worden voor menselijke consumptie. Wanneer het paard bv. sterft, verhuist of verkocht wordt, moet dit trouwens ook aangepast worden in de gegevensbank, ook in deze van het stamboek.


Digitaal

Begin 2016 lanceerde de Belgische Confederatie van het Paard HorseID, een volledig nieuw identificatiesysteem.

Dossiers kunnen nu volledig digitaal afgewerkt worden. U vermijdt dus een pak papierwerk.


Wat te doen als het veulen geboren wordt?

Veulenregistratie van een Fries paard, rechtstreeks via deze link

Aanmelden binnen de 14 dagen na geboorte op website KFPS. Indien later verplicht DNA onderzoek op kosten eigenaar. U logt in met uw lidnummer en wachtwoord op de site van KFPS

In de bovenbalk ziet u "Mijn KFPS" en dan ziet u "Mijn administratie" en in deze kolom "Veulen registreren" hier klikt u op. Dan ziet u de naam of namen van de merries die u heeft laten dekken. Klik op de betreffende merrie. Nu ziet u een aanmeldingsformulier dat u volledig kan invullen.

Beneden staat "opslaan" hier klikt u op.

Hoe vraag ik het veulenboekpapier aan?

Na aanmelding wordt het veulen geregistreerd in het voorlopig veulenregister. Eigenaar kan geboortebevestiging downloaden via “mijn KFPS” “mijn administratie” en geboortebevestiging downloaden.

Print de geboortebevestiging af. Breng dit formulier mee naar de keuring met de chipnummer erop gekleefd en datum en handtekening dierenarts.Als het veulen gekeurd is zal u nadien het veulenboekpapier ontvangen met de premie erop vermeld. Veulens worden niet gekeurd zonder chipnummer!

Indien u niet naar de keuring gaat met uw veulen, stuur dan de geboortebevestiging naar het BSFP stamboeksecretariaat ook met chipnummer erop en datum en handtekening dierenarts. Ook stuurt u een staal mee met haarwortels van de moeder en het veulen,  getrokken uit manen of staart met wortel erbij in twee aparte pvc zakjes met de naam erop vermeld.

Opgepast: de wortel moet erbij zijn dus het haar trekken en niet afknippen.

U zal dan het veulenboekpapier ontvangen.

Het veulen dient gechipt te zijn binnen 6 maand na geboorte. Indien niet gedaan DNA onderzoek op kosten van de eigenaar.


Hoe paspoort aanvragen veulen?

STAP 1:

Een paard identificeren doet u via onze website https://www.bsfp-sbcf.be.

U klikt bovenaan op “Het BSFP” en er verschijnen verschillende kolommen.

In de kolom “informatie” ziet u “identificatie paard” staan. Hier klikt u op en scrolt u naar beneden waar staat: om het paspoort van het veulen te verkrijgen dient u het veulen digitaal aan te melden via www.horseid.eu Deze link is verbonden met HorseID.

Deze link is zeer belangrijk: u klikt dus op www.horseid.eu.

U ziet registreer veulen staan in een blauwe balk. Klik hierop en duid ons stamboek aan. Dan verschijnt er een blad waar u het vetgedrukte invult.

Beneden staat inrichtingsnummer en startdatum inrichting: zeker invullen!!

Als het de eerste keer is mag u de geboortedatum van het veulen nemen.

Als alles ingevuld is klikt u op ingevulde gegevens naar secretariaat sturen (blauwe balk) Als het goed is zal er komen te staan dat het verzonden is naar het secretariaat.

STAP 2: Factuur

Indien u stap 1 correct uitvoert, ontvangt u automatisch per mail een factuur. De factuur dient betaald te worden aan de Belgische Confederatie van het Paard (BCP).De mail komt van NOREPLY.

STAP 3: Dierenarts

Als de Belgische Confederatie van het Paard de betaling heeft ontvangen, krijgt de door u gekozen dierenarts een melding dat hij / zij uw paardachtigen moet komen identificeren. De dierenarts zal met u contact opnemen om een afspraak te maken en moet de identificatie online uitvoeren via de app van HorseID. U zal zelf dus geen papieren identificatieattest meer ontvangen.

STAP 4: Encodering en paspoort

Na controle van de nodige documenten wordt uw paard “geëncodeerd” in de databank. Vervolgens ontvangt u een bevestiging en - indien van toepassing - een EU-conform paspoort. Paardachtigen die nog niet over een paspoort beschikken, ontvangen l een paspoort uitgegeven door uw stamboek BSFP. (binnen 60 werkdagen).

Vanaf dit moment is uw paard volledig in orde. Het voldoet dan immers aan de drie identificatie vereisten die in de regelgeving werden vastgelegd:

  • beschikken over een microchip
  • voorzien zijn van een EU-conform paspoort
  • encodering in de centrale gegevensbank