door Sarah Hermans

Shiatzu bij paarden

Vandaag 3/3/2018 kregen we de eer om kennis te maken met Shiatsu bij paarden. Deze workshop werd gegeven door Evy Macquoy, een dame die we kunnen kennen via Hippo tv, YouTube, … Shiatsu bij honden en paarden is haar beroep.

De eerste vraag kwam meteen van Evy zelf. ‘Wie heeft er last van rug-, nek-, ... pijn?’ Op deze vraag kwamen meteen enkele reacties. Ze nam enkele magneten, door druk van de magneten op bepaalde accupunctuurpunten zouden de klachten afnemen na 30 minuten tot een uur. Benieuwd bij wie dit geholpen heeft, zelf Alexia (het 4-jarige dochtertje van Joke) kreeg een magneetje voor haar pijne knie J.

Doorheen deze namiddag was het de bedoeling van Evy om ons te laten kennismaken met de ideeën rond Shiatsu. Wat is Shiatsu bij paarden? Waarvoor kan dit gebruikt worden? Hoe werkt Shiatsu? Vele vragen waar ze met veel plezier uitleg over gaf. Om het allemaal een beetje duidelijker te maken hadden we de assistentie van twee Friese paarden Barok en Ilanka.

 

Als eerste kregen we de 10-jarige Barok te zien. Evy vertelde ons hoe ze te werk gaat een waar ze op let bij het onderzoeken. Ze vertelde wat ze juist zag aan de vacht, hoe het paard eruit zag. Om een diagnose te kunnen stellen over de gezondheid van een paard tast ze bepaalde lijnen af over het gehele lichaam van het paard. Door de reactie van het paard op bepaalde punten, kan Evi vertellen waar dit bepaald paard last van heeft en hierop een gepaste behandeling geven.

Een behandeling bestaat dan weer uit het masseren of vasthouden van accupunctuurpunten zodat de energie van het paard door deze punten beter gaat stromen en hierdoor genezing of herstelling optreed.

Na Barok was Ilanka aan de beurt. Beide paarden hadden last van een verstoord immuunsysteem en hadden dus ook een behandeling nodig. Dit betekend massage werk voor de baasjes en de paarden vonden dit absoluut niet erg!

Ondanks de koude namiddag was het toch vooral heel interessant en gezellig. Zo te horen aan de aanwezigen zijn er toch wel wat paardjes die binnenkort gemasseerd mogen worden door Evy en was er wel wat belangstelling om te weten te komen hoe het met de gezondheid van hun eigen paard gesteld is. 

 

 

 

We willen Evy enorm bedanken voor de vele nuttige informatie. Ook een welgemeende merci aan Rik en Magda voor het organiseren van deze clinic.

 

 

 

Tekst en foto's: Sofie Van Haeren

 

 

Ga terug