door Sarah Hermans

atypische myopathie

Iedereen uit de hippische wereld kan zich inschrijven voor ontvangst van waarschuwingsberichten via de officiële door wetenschappers van de Universiteit van Luik onderhouden website:

http://www.myopathie-atypique.be

 Mocht een geval bij U bekend zijn, bij voorbaat HARTELIJK DANK voor het declareren van de casus via

- eigenaren : http://labos.ulg.ac.be/myopathie-atypique/nl/meld-een-klinisch-geval/

- dierenartsen : http://labos.ulg.ac.be/myopathie-atypique/en/veterinarians/declare-case-veterinarian/

HERFST 2018 – Sedert 01 october 2018 zijn er 7 gevallen gemeld aan de Faculteit Diergeneeskunde van Luik en RESPE (=Frans epidemiosurveillance netwerk) met een diagnose van atypische myopathie. De gemelde gevallen komen uit België (7 gevallen).

De typische weersomstandigheden van de herfst kunnen binnenkort weer worden verwacht en dit kan leiden tot nieuwe gevallen van atypische myopathie. Inmiddels is bekend dat het toxine dat verantwoordelijk is voor atypische myopathie zich bevindt in de zaden van sommige esdoorns, voornamelijk Acer pseudoplatanus (= esdoorn). Het is dus belangrijk om te vermijden dat de paarden deze zaden opeten. Met de huidige temperatuursveranderingen zullen de zaden van de bomen gaan vallen en is er dus een verhoogd risico van vergiftiging. Het is aangeraden om waar mogelijk de toegang tot weides met deze esdoorns te beperken. Via onderstaande link vindt u (franstalige) informatie over atypische myopathie:

http://www.farah.ulg.ac.be/cms/c_28271/fr/myopathie-atypique-chevaux-en-danger-de-mort

Met vriendelijke groet,

Het team van AMAG

Ga terug