door Sarah Hermans

Foto's

Modelmerrie erbij voor België

Zondag 19 augustus waren we weer te gast op stal Vanderhasselt in Ternat voor onze
33ste nationale dag van het Friese paard.

België heeft er weer een modelmerrie bij!
Proficiat aan de familie Paternoster met hun prachtige Lucie-Kate!

 

Dagkampioen Lucie-Kate bevorderd tot Model

Kroonmerrie Lucie-Kate (Sjouke 453 x Wierd 409) veroverde in het Belgische Ternat voor de derde keer de kampioenstitel op de Nationale Friese Paardendag. Organisatie en toeschouwers reageerden opgetogen toen de zevenjarige Lucie-Kate  bovendien promoveerde van Kroon naar Model.

 

 

 

 

Het was een goede keuring in Belgie’, zegt juryvoorzitter Harrie Draaijer. ‘Niet in de laatste plaats door de entourage van sportstal Vanderhasselt. Deze schitterende accommodatie beschikt over mooie banen met een uitstekende bodem.’
De organisatie probeerde er een echt nationaal evenement van te maken door het programmaboekje tweetalig op te stellen: Nederlands voor de Vlamingen en Frans voor de Walen. De jury werd bijgestaan door tolken die de uitleg vertaalden voor de Franstalige leden.

De eerste nieuwe Stermerrie kwam uit de rubriek driejarige merries en dat was meteen een eerste premie.
Zonne B.C. (Djoerd 473 x Folkert 353) van Bert Cornelis is een plaatje om te zien en straalt veel hardheid uit.
‘Ze draafde mooi opwaarts met veel buiging in het spronggewricht en balans’, zag Draaijer.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Als tweede werd Ypke van de Hoeksche Hoeve (Bartele 472 x Dirk 296) van de familie Herweijer geplaatst.
Ypke werd als Ster tweede premie in het stamboek opgenomen. ‘Ypke zou wat luxer mogen zijn en meer nek mogen hebben’, oordeelt Draaijer. ‘Daartegenover stond dat ze goed is gebouwd en correct beenwerk heeft. Ze stapte en draafde ruim en taktmatig.’

Ook een tweede premie voor Xenia van de Warande (Fonger 478 x Jakob 302) van Annick Verbeken-Saey.
De goed gelijnde Xenia stapte actief en liet een mooi voorbeen- gebruik zien in draf, met knieactie en een goed wegzettend voorbeen.

Geweldige draf

Voor de vierjarige Stermerrie Thekla van de Demro Stables (Tsjalle 454 x Fetse 349) van de familie Van Nuys was er een uitnodiging voor de Centrale Keuring. ‘Haar geweldige draf viel op. Goed van de grond met een scherp achterbeengebruik, waarbij ze schakelend vermogen toonde. Verder heeft deze fraai gelijnde merrie een jeugdige opdruk en een mooie oogopslag’, aldus Draaijer.

Ook de zevenjarige Jente van het Binnenveld Ster Sport (Tsjalle 454 x Ouke 313), gefokt door M. Haerkens en in eigendom van P. Swaanen, mag zich opmaken voor de Centrale Keuring. De rassige Jente draafde mooi bergop met takt en ritme. Beide Stermerries hebben een Nederland- se eigenaar, waardoor ze niet mochten deelnemen aan de kampioenskeuring.

De zevenjarige Kroonmerrie Lucie-Kate (Sjouke 453 x Wierd 409), gefokt door F. Krul, was als drie- én vierjarige al eens kampioen van België. Eigenaar familie Paternoster hield de merrie vervolgens twee jaar thuis, een periode waarin ze twee keer een veulen zoogde. Dit jaar werd ze gust gehouden en opnieuw ter keuring aangeboden. Lucie-Kate bleek met het verstrijken van de tijd alleen maar mooier te zijn geworden. Draaijer: ‘Prachtige merrie die iets langer gelijnd zou mogen zijn. Ze is mooi in verhouding gebouwd. Ze stapt en draaft met veel lenigheid en ruimte. In de loop van de dag ging ze steeds beter draven.’ De laatste Modelverklaring in België dateert van 2006.

Dit jaar kon er met Lucie-Kate opnieuw een merrie met het hoogste exterieurpredicaat bijgeschreven worden.
Lucie-Kate werd daarnaast voor de derde keer kampioen van België.

Het reservekampioenschap ging naar de driejarige Zonne B.C. (Djoerd 473).

Gardine jeugdkampioen

In de kampioenskeuring liep nog een derde gegadigde voor de titel mee: merrieveulen Gardine des Prés d’Eve (Nane 492 x Beart 411) van Luc Duran. Dit merrieveulen had op een eerdere keuring in België al een eerste premie gekregen en mocht daarom ook in Ternat deelnemen.

 

 

 

 

 

 

 

 

In Ternat vielen bij de veulens geen eerste premies.

Ook bij de enters, die onderling wat betreft ontwikkeling,  ras en bouw nogal verschilden, konden juryleden Corrie Terpstra, Annemieke Elsinga en Frans Smits geen oranje rozetten kwijt.

Twenter Bloesem van de Groenesteegh (Alwin 469 x Folkert 353), gefokt door B.M. Bulthuis en B.P. van Teeffelen, kreeg vooral door haar sublieme beweging wel een eerste premie. ‘Iets gerekt twenter met een lange hals. Haar hoofd kon edeler en haar achterbeen was iets gehoekt. Ze stapte heel goed, gelijkmatig en met lengte. In draf toonde ze enorm veel kwaliteit, balans en souplesse’, zag Corrie Terpstra. De eigenaresse van Bloesem, S.A. Snellen- burg, komt uit Nederland waardoor merrieveulen Gardine als enige in aanmerking kwam voor het jeugdkampioenschap.

Special nog te vermelden is dat de hengst Norwin van 't Hegtveld van fokker en eigenaar Rene Kenis uit Loenhout het sterpredicaat op zijn naam mocht schrijven.

De keuringen aan de hand werd afgewisseld met verschillende shows.

Professioneel menner Gerard Leijten gaf samen met Valerie Deweer een demonstratie.

Het BSFP Friesian Promo team gaf een eerste optreden met een viertal.
Het onlangs opgerichte promoteam bestaat uit amazones Patricia Mannaerts, Jenny Veenstra, Minke Bosch, Kelly Steemans, Anke Mertens en Liesbeth De Laat.

Verschillende hengstenhouders waren vanuit Nederland naar Ternat afgereisd om hun hengsten te tonen.
Bikkel 470, die beschikbaar is bij Spliethof Paarden in het Brabantse Bladel, werd onder het zadel gepresenteerd. Dekstation Gaaster- land was aanwezig met Wimer 461 en Fonger 478.Gerben 479 en Uldrik 457 Sport van De Nieuwe Heuvel zetten hun beste beentje voor in een pas de deux onder het zadel.

Speciale opmerkingen van Harrie Draaijer over de eerste premie merries:
36 Zonne B.C. Een lange gelijnde merrie met een correcte bovenlijn en goede verhoudingen in de bouw.
De merrie toont veel ras en en straalt veel jeugd uit. De merrie is zeer aansprekend in haar front door haar verticaal gesteld hals, die goed van lengte is. Ze beschikt over correct beenwerk dat veel kwaliteit uitstraalt.
De stap is voldoende ruim met voldoende lichaamsgebruik. De merrie draaft opwaarts met veel afdruk, ruimte en met balans.

45 Jente van het Binnenveld Merrie met ras en een opvallende mooie schouderpartij, waarin de schuine schouder positief opvalt. De croupe mist wat lengt. De merrie beschikt over beenwerk dat kwaliteit uitstraalt. De stap heeft voldoende ruimte, waarbij het achterbeen resoluter onder de massa kan worden geplaatst. In draf waardeert de merrie zich enorm op. Het achterbeen wordt zeer goed gevouwen en met kracht onder het lichaam geplaatst. De merrie draaft opwaarts met veel lichaamsgebruik.

47 Lucie Kate Fijne merrie, die zeer correct van bouw is met goede verhoudingen. De merrie toont veel ras. Het beenwerk straalt zeer veel kwaliteit uit en is correct gesteld. De stap toont veel kwaliteit door de ruimte, kracht en lichaamsgebruik. De draf is dragend met veel balans en met ruim voldoende lichaamsgebruik. De merrie draaft met balans en is daarin voldoende opwaarts. Zij geeft in draf een mooi beeld. Vanwege haar goed exterieur en goede IBOP test is de merrie model verklaard. 

Bron: Harrie Draaijer en KFPS Physo en JD.

Op onderstaande link kan je de foto's van William Schulte bekijken en eventueel bestellen.
https://wsfotodesign.nl/evenementen.html

In onze galerij staan de foto's van Kurt Grosjean.

Bedankt aan beide fotografen om de paarden en hun eigenaars en ruiters zo mooi op beeld vast te leggen!!

En ook alvast een dikke 'dankjewel' aan onze 2 vertaalsters!
Ga terug