door Sarah Hermans

Kür op muziek

Op zaterdag 19 mei 2018 zijn wij warm ontvangen op domein “de Wolfsheide” door Jacqueline Geeroms-Schurkens en haar man André. Koffie, thee, iets fris en vele lekkernijen werden ons aangeboden. Maar buiten eten en drinken kwamen we daar ook voor iets anders, een workshop kür op muziek. Iedereen kent wel de beelden van de Olympische Spelen van de Freestyle kür. Dansen op muziek in perfecte harmonie met je paard. Wie droomt er niet van? Ik in ieder geval wel.

Maar hoe begin je hier nu aan? Jacqueline heeft ons eerst wat theoretische uitleg gegeven waar we op moet letten. Wat doe je best wel en wat doe je nooit, never, jamais, of je moet lage punten willen krijgen. Natuurlijk beginnen we met dressuurmatig correct rijden, maar we moeten zeker niet wachten tot we op grand prix-niveau zijn om te starten met een kür. Vanaf het initiatieniveau kan je dit even goed doen. Een tip die we meegekregen hebben, is zorgen dat de proef zo goed bij je past, dat het er heel vloeiend uitziet. Tracht de sterke punten te accentueren en goed in het zicht van de jury te rijden. De minder goede punten probeer je wat minder te laten opvallen.

 

 

 

 

 

 

 

Maar wat mag je nu nooit, never, jamais doen? Wel, maak nooit de overgang naar een andere gang voordat de muziek verandert! Want je kan thuis de proef 100 keer exact op de muziek kloppen, op andere locaties kan blijkbaar door de muziekinstallatie de muziek wat sneller of wat trager gaan. Overgangen maak je dan het liefst op de korte zijde zodat je ruimte hebt om je volgende oefening in de juiste gang te rijden.

Na een korte pauze kregen vier deelnemers de kans om met hun paard te checken welke muziek bij hen past. André gaf zeer geanimeerd de deelnemers even wat hulp met het opwarmen van hun paard. Daarna zette Jacqueline verschillende muziekstukjes op bij elk van hen en dit gaf soms verrassende resultaten.

Liesbeth haar paard zag verschillende bakkabouters waardoor haar stap onrustig werd. Vervelend voor Liesbeth, maar dit gaf ons een mooi voorbeeld hoe we dit met ‘fliedermuziek’ (zonder duidelijke beat) kunnen verdoezelen. Ze kon na verschillende stukjes voor stap, draf en galop, een improvisatie maken op een bestaande kür van Jacqueline of André. Dit was met spaanse muziek, waar Liesbeth erg aan twijfelde. Maar haar paard Lobke voelde zich een echte spaanse diva. Dit paste zeer mooi.

 

 

Daarna was het de beurt aan Melissa met haar paard Dries. Onmiddellijk zagen we aan de kant dat dit paard veel grotere passen neemt en na enkele stukjes muziek, konden we Melissa vertellen dat de rustigere muziek (minder beats per minuut) goed bij hen werken. Muziek uit de musicals Fame en Cabaret waren enkele stukken die mooi pasten.

Astrid haar man had enkele stukken muziek de avond voordien op cd gezet, maar blijkbaar is hij wat overijverig geweest. Helemaal niet erg want nu konden we heel goed zien wat bij Vasco paste en wat niet. De rest van de deelnemers kwamen goed op dreef en konden al snel merken aan bepaalde stukken of het ging of niet. Het gregoriaanse stuk was zeer mooi voor zowel stap als galop. Drafmuziek hebben we niet gevonden tussen de schlagers, maar we hebben uit volle borst “Laat de zon in je hart” meegezongen. Als afsluiter van haar tijd mocht Astrid de Urbanus-kür van André rijden.

 

 

Als laatste mocht Bart met zijn hengst Jelle deze zonnige namiddag afsluiten. Ook hij kreeg eerst wat hulp van André om meer losheid in zijn paard te verkrijgen op dit vreemde terrein. Als muziek had hij liefst wat stoerdere, ruigere muziek omdat dit wel bij hen zou passen. Spijtig voor Bart waren de dames aan de kant en zijn paard meer voor de zachtere muziek. Jelle swingde er mooi op.

Hartelijk dank aan Jacqueline en André voor hun deskundige uitleg en aan de deelnemers voor hun enthousiasme. Hierdoor kriebelt het bij iedereen om een kür te maken en te rijden. Wat denken jullie van een extra muziekrubriek op de BSFP-Trofee?

Muzikale groetjes
Inne
Jong BSFP

Ga terug