door Sarah Hermans

Wil Thijssen brengt duidelijkheid

Infonamiddag keuren

Op 7 april 2018 waren we weer van de partij bij Stal van’t Wilbroek in Arendonk om enkele mooie Friese paarden te bewonderen. We hadden het weer mooi mee, het zonnetje scheen en het beloofde een leerzame namiddag te worden.

Nadat iedereen aangekomen was en voorzien van een drankje konden we van start gaan. Als eerste heeft KFPS jurylid Wil Thijssen ons uitgelegd waar er op gelet wordt bij het beoordelen en hoe de toekenning van de punten en de premies verloopt. Daarna over naar het leuke en meer praktische deel, paardjes kijken en beoordelen.

Als eerste was Sarina van’t Wilbroek aan de beurt. Zij werd netjes opgesteld en Wil gaf ons alle informatie over hoe we nu juist moesten kijken naar een paard. Hij vroeg onze mening over hoe ziet ze eruit, ras, kleur, uitstraling, … . Op de volgende aspecten zijn we gaan beoordelen:

  1. (hoofduitdrukking, front : halslengte, halsvorm, halsstand, behang, kleur)
  2. ( schouder, schoft, romp, lengte onderarm, rug, lendenen, kruis)
  3. (stand voor- en achterbenen, koot, kwaliteit beenwerk voos-hard, hoeven, correctheid voorbeen toontredend – frans )
  4. (lengte, tact en regelmaat, kracht)
  5. (ruimte, tact, kracht, draging, oprichting, zweefmoment en souplesse.)

 

Nadat we alle informatie hadden meegekregen was het tijd om nog een paar paarden te tonen. Als volgende van de stal hebben we ook nog Onyx en Teska van ’t Wilbroek zien passeren. Verder hebben Anke Duerloo en Inne Vandeweyer ook nog hun mooie zwarte parels, Fleur van ’t Wilbroek en Iebeltje W. vd Schransheide, mee gebracht om aan ons te laten zien. Nu was het dan ook aan ons om te laten zien wat geleerd hadden en moesten we dus zelf eerst onze beoordeling geven bij ieder paard.

Na Iebeltje was een korte pauze om al die informatie wat te laten bezinken en wat bij te kletsen over wat we allemaal al geleerd hadden.

En nadat we onze dorst gelest hadden, was het tijd om onze jaarlingen nog even te tonen. Het was al snel duidelijk dat dit toch een heel andere manier van presenteren is als de anderen. Stilstaan is heel wat moeilijker en ook de spanning was hier enorm aanwezig. Toch lieten ook deze jaarlingen zien wat ze in hun mars hadden. Ze werden nog uitvoerig besproken en geplaatst volgens beoordeling en priemering.

NB:
De beweging (stap en draf) telt dubbel!
Dit geeft een totaal cijfer waar men het gemiddelde van bekijkt.

Wanneer dit gemiddelde:
Groter of gelijk aan 7,5 is:           Ster 1ste Premie: (met een gemiddelde voor beweging van groter of gelijk aan 6,5)
Groter of gelijk aan 7,0 is:           Ster 2e  Premie: (met een gemiddelde voor beweging van groter of gelijk aan 6,5)
Groter of gelijk aan 6,5 is:           Stamboek 3de premie.
Groter of gelijk aan 6,0 is:           Stamboek zonder premie.
Kleiner dan 6 is:                           Niet opgenomen in het stamboek.

NB:
Ergens een waarde van 4 of 2 waarden van 5 dan wordt er niet opgenomen.
Ergens een waarde van 5 … dan geen ster premie.

Voorlopig ster:

  • 4 jaar en ouder.
  • De betere 3depremie paarden
  • Exterieur duidelijk sterwaardig.
  • Dan nog een test (IBOP of ABFP) met gemiddelde van 6,7 voor stap en draf.

Na een meer dan geslaagde en leerrijke clinic hebben we wel een drankje verdiend om af te sluiten en nog wat na te kletsen.

We willen heel graag Wil bedanken voor de vele informatie de we gekregen hebben. Op de volgende keuring weten we allemaal waarop we moeten letten. Ook een dikke merci aan Rik en Magda om deze studiedag te laten doorgaan.

 

Verslag geschreven door Sofie Van Haeren

Ga terug