door Sarah Hermans

Hengstenkeuring 2018

Het was ongekend spannend in de kampioenskeuring van de
Hengstenkeuring. Vier tophengsten bonden de strijd met elkaar aan om het algemeen kampioenschap:
Alwin 469, Tsjalle 454, Jurre 495 en Menne 496.

De tribunes waren tot de nok toe gevuld en het publiek moedigde elke kandidaat vol enthousiasme aan tijdens hun rondje in draf.
Het was Jurre 495 die keer op keer de jury en het publiek wist te
overtuigen van zijn kunnen. Niets bracht hem uit zijn ritme.
Mooi in regelmaat, met een krachtig achterbeengebruik en met zijn zeer aansprekende type prolongeerde Jurre 495 zijn titel van vorig jaar.

 Jurre 495

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het waren dit keer de oudere hengsten die de jongste garde voor moesten laten gaan. De reservetitel was namelijk voor de zesjarige Menne 496, die eveneens wist aan te spreken met zijn krachtig aantredende achterbeen en zijn keer op keer sterke optreden in beweging.

Eigenaren Jelmer Chardon en het echtpaar Niemeyer waren uiteraard in hun nopjes met de tweede titel op rij voor hun Jurre 495. Jelmer: ‘Vorig jaar was Jurre 495 nog de underdog, maar nu was er twee weken voor de keuring al veel hectiek om hem heen door telefoontjes, radio en tv. Dat gaf wel wat druk. Wat als het niet lukt?

Het hele seizoen stond Jurre 495 er top voor en je weet dat hij veel kwaliteit heeft, al had Jurre 495 dit keer ook veel goede concurrenten. Prachtig dat het weer gelukt is.’Naast algemeen kampioen pakte Jurre 495 ook de titel bij de jongere hengsten.

Menne 496 was de reservekampioen bij de jongere hengsten, nog niet op afstammelingen goedgekeurd.

Menne 496

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bij de oudere hengsten, op afstammelingen goedgekeurd, was de titel voor de mooi constant sterk dravende en prachtig gemodelleerde Alwin 469. Tsjalle 454 behaalde in deze categorie de reservetitel.

Alwin 469

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De Hengstenkeuring was wederom een groot succes.
Voor het eerst in de geschiedenis moest het KFPS al een week voor de keuring ‘nee’ verkopen voor wat betrefttoegangskaarten voor de vrijdagavond FRIESIAN PROMS en de Hengstenkeuring op zaterdag. ‘We hebben veel mensen moeten teleurstellen.

Na de berichten dat het uitverkocht was, kregen we veel telefoontjes van mensen die toch nog probeerden kaarten te
bemachtigen. We konden gewoon niet meer mensen toelaten vanwege de veiligheid’, aldus KFPS-directeur Ids Hellinga.

Het evenement startte op donderdag met de tweede bezichtiging van de jonge hengsten. Van de 81 gepresenteerde hengsten, kregen er 42 een uitnodiging voor de derde ronde aan de hand op vrijdagmiddag.

Uiteindelijk wees de Hengstenkeuringsjury er 24 aan voor het Centraal Onderzoek in het najaar. ‘We zijn als jury tevreden met de collectie die we hebben kunnen aanwijzen. Het is een mooie groep, waarbij we met belangstelling uitkijken naar hoe ze zich gaan ontwikkelen richting het Centraal Onderzoek’, aldus juryvoorzitter Harrie Draaijer.

Het zaterdagprogramma werd afgewisseld met enkele huldigingen.
Zo ontving Frits de Jong de Zilveren KFPS-speld voor zijn verdiensten voor het stamboek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jan en Susan Bouwman werden uitgeroepen tot Fokkers van het Jaar 2017.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kanjer ter Meer, beter bekend als Limited Edition, werd gehuldigd als Paard van het Jaar 2017.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jelmer Chardon mocht opnieuw de Silver Bowl in ontvangst nemen voor het behaalde kampioenschap stamboekhengsten voor de sjees van Eise 489. Hier kleine Sem in de trofee.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Twee hengsten werden Preferent verklaard.
In het geval van Olof 315 is dat postuum. Hij werd in de piste
vertegenwoordigd door dochter Imke van de Miëde, die met eigenaresse Karen Beijaard startgerechtigd is in de Grand Prix dressuur.
Daarnaast werd Olof 315 vertegenwoordigd door zijn goedgekeurde zoon en publieksfavoriet Jasper 366.
De andere hengst die Preferent werd verklaard, is drievoudig HK-kampioen Norbert 444. Aangezien hij zich in Amerika bevindt, werd hij vertegenwoordigd door zijn goedgekeurde zonen Hette 481, Julius 486, Menne 496 en Rommert 498 en dochter en CK-kampioen Elza Maaike van de Noeste Hoeve.

(Bron KFPS)

 

 

 

 

Ga terug