door Sarah Hermans

Friese paardendag Ternat

Zondag 20 augustus jongstleden vond onze nationale Friese paardendag weer plaats in Ternat.

 

Jeugd primeert op Nationale Friese Paardendag in Ternat.

De speciaal opgerichte werkgroep Ternat 2017 had, in samenwerking met enkele BSFP bestuursleden, weer puik werk geleverd.
Het terrein lag op zijn best, de banen keurig van elkaar gescheiden met een houten omheining, kortom alles was prima voorbereid om deze dag zo goed mogelijk te laten verlopen.
Het weer werkte ook goed mee, een stralend zonnetje met verkoelende bries zodat de temperatuur niet hoger dan 22 graden kwam, ideaal voor paarden en toeschouwers.

Om klokslag 8u30 startte de Pavo Fryso Bokaal Dressuuraanleg 2017 met de Rubriek 2 voor 5- en 6 jarige hengsten en ruinen.
Het nummer 72, Olbert van Hilberalti (vader Onne 376) van eigenaar J. Cordes uit Weert (NL), bereden door Michelle Hoefnagels reed een mooie proef en werd met 70,5 punten uitgenodigd voor de Centrale Keuring in september.
Bart Smets reed met zijn eigen Jelle (vader Teeuwis 389) 61,5 punten.

In Rubriek 3 voor 4 jarige  merries reed Fien van Wontergem met Pearl fân Stal Bellefleur (vader Tsjalle 454) van eigenaar Angelique De Wulf uit Kruishoutem 63,5 punten.

In Rubriek 4 voor 5 en 6 jarige merries reed Liesbeth de Laat met haar Lobke van het Eksterhof (vader Mewes 438) 62 punten.

Ondertussen waren we een uurtje verder en werd de ring in twee delen gesplitst.
Een rechthoek van 30 op 50 meter voor het keuren van de veulens en een 3-hoeksbaan voor het keuren van de andere paarden.

Veulens:

De veulens werden gekeurd door KFPS juryleden Wil Thijsen, Frans Smits, Annemieke Elsinga en Peter de Meulmeester.
Er werden 9 hengstveulens gekeurd.  Gemiddeld genomen een groep goede veulens maar geen echte toppers.
7 hengstveulens kregen een 2de premies en 2 hengstveulens 3de premies.

De jury vond dat deze hengstveulens er als beste uitkwamen:
Het nummer 2. Dieter van de Schoudervliet (Beart 411 x Thomas 327) van fokker/eigenaar G. Stragier uit Koksijde.
Het veulen had iets meer ras uitstraling mogen hebben maar het was goedgebouwd, hoogbenig met een mooie romprichting en een goede bovenlijn.
Ook de ontwikkeling was boven gemiddeld. Stap en draf waren ruim en tactmatig.
En het nummer 9. Dries van de Raak (Hette 481 x Sjerp 446) van fokker/eigenaar H. Coemans uit KaulilleEen jong, pittig veulen met een mooi hoofd, iets weinig neklengte, goede romprichting, maar de rug mocht wat sterker zijn.
Het veulen liet een mooie ruime stap zien en een lichtvoetige draf met veel oprichting.

Er waren 18 merrieveulens ingeschreven voor Ternat.
Een groep nette veulens maar spijtig slechts één 1ste premie, daarnaast 8 merrieveulens met een 2de premie en 6 met een 3de premie. 2 veulens werden afgemeld.
De eerste premie ging naar het nummer 17. Exticie van de Waranda (Jouwe 485 x Haitse 425) van fokker en eigenaar Dirk De Pauw uit Wachtebeke. Een veulen met een mooi hoofd, goede bouw met een sterke bovenlijn en een lang kruis, alleen de aansluiting bij de lendenen had iets vloeiender gekund en het achterbeen was wat gehoekt.
Dit veulen liet een goede ruime stap zien en een hele mooie draf met veel souplesse en een lang zweefmoment. De best draf van alle veulens.

Andere paarden:

Ondertussen werden er in baan 2 de andere paarden gekeurd. Zij werden gekeurd door de KFPS juryleden Louise Hompe, Mevr. C. Terpstra-v.d. Meer en Danielle van Vliet.
7 enters waren er ingeschreven Ternat, 4 ervan kregen een 2de premie en 2 enters kregen een 3de premie, één enter was afwezig.
Nummer 30 met name Adéle (Mewes 438 x Sape 381) van fokker en eigenaar Benoit Toussaint uit Mesvin was de beste vanwege ras, kwaliteit beenwerk en stap.
Nr. 28, Anne - Margrijt van fokker Fennema uit Oudwoude (NL)  en in eigendom van Mevr. A. Piers uit Lochristi stond op de 2e plek vanwege goede stap en draf. Zou iets meer ras kunnen hebben en sterkere bovenlijn.

Twee ingeschreven twenters in Rubriek 4
Waarvan het nummer 035 Xandra van de Warande (Fonger 478 x Andries 415) van fokker en eigenaar Annick Verbeken-Saey uit St. Kruis-Winkel een mooie eerste premie kreeg.
Ze is van het een luxe type, iets rijp, mooi gebouwd en goede stap. De draf met een sterk achterbeen zou nog meer opwaarts kunnen zijn.

Bij de 4 jaar en oudere merries een ster met 2de premie voor het nummer 38 Ramona van de Vaartkant (Sipke 450 x Sape 381) van fokker en eigenaar Pascal Van Hijfte uit Zomergem (Oostwinkel). Deze merrie heeft een mooi front en een goede bovenlijn maar een afhellend kruis. Kwaliteit beenwerk zou mooier kunnen. Goede en functionele draf, compenseerde het beenwerk daarom ster geworden

Weinig 3 jarige merries voor opname in Rubriek 5 dit jaar. Slechts 7 ingeschreven paarden voor het koninginnen nummer.
Het nummer 43, Vitesse van 't Hof ter Smissen (Beart 411 x Tsjerk 328) van fokker L. Van Der Smissen uit Relegem (Asse) en in eigendom van Daniel Saey uit Gent stak er uit en verdiende het mooie 2e premie ster predicaat.
Het is een iets zwaardere merrie van type maar op alle onderdelen goede kwaliteit en zeer droog beenwerk. Ze heeft een functionele stap en draf.
In deze rubriek mochten we ook 2 merries noteren met een 3de premie.

6 inschrijvingen voor de premiekeuring van 4 jaar en oudere stamboekmerries voor sterverklaring of Rubriek 7
Toch 2 ook 2 rode linten of stermerries met een 2de premie.
Het nummer 48, Missy van de Vaartkant (Harmen  424 x Sape 381) van fokker en eigenaar Pascal Van Hijfte uit Zomergem (Oostwinkel), is een iets rijp paard met neerwaartse bouw.
Kwaliteit beenwerk ruim voldoende en functionele stap. Goede draf met krachtig achterbeen compenseerde ras en bouw.

En onze Noorse gast met het nummer 49, Myrthe Maaike (Mewes 438 x Tsjerk 328) gefokt door J. van ’t Ende uit Wezep (NL) en in eigendom van Tonje Solberg uit Sandnes  (N).
Deze merrie miste wat uitstraling in het front door een zware onderhand.  De bovenlijn was voldoende. 
Het beenwerk was correct met een zeer goede stap en souplesse. De draf is functioneel. Stap compenseerde ras
Ook in deze rubriek noteerden we nog 2 merries met een 3de premie.

Daarna kwam Rubriek 12 of de premiekeuring van 3 jaar en oudere veulenboekruinen voor opname stamboek en eventueel sterverklaring. Eén ruin werd voorlopig ster.
Het nummer 54, Siebert van de Cobbe (Beart 411 x Adel 357) van fokker Marc Tryhou uit Torhout en eigendom van Lindsey Vandamme uit Heppen Het is een paard met uitstraling, goede bovenlijn en zeer correct beenwerk. De stap en draf waren net voldoende maar vertoonden weinig kracht. Daardoor voorlopig ster.

In rubriek 17 werden twee veulenboekhengsten gepresenteerd.
Jelle (Teewis x Leffert) in eigendom van Bart Smet en Viktor (Take xTsjerk) in eigendom van Eddy Ostyn. 
Deze beide hengsten blijven veulenboek en konden het felbegeerde ster-predikaat niet ontvangen.

Show:

Na al het keurwerk was er een korte pauze.
Tijdens deze pauze werd het publiek muzikaal opgeluisterd door de Koninklijke Fanfare “ De Verbroedering” uit Borchtlombeek.

Daarna werd het tijd voor de show met Friese paarden.
Eerst was er de voorstelling van onze BSFP Trofee winnaars.
Spijtig genoeg konden niet alle winnaars van de 2016-2017 editie aanwezig zijn.

De volgende 3 winnaars waren aanwezig:
-Minke Bosch won met Tigo (Jasper 366) niveau 0 (E-proef)
-Astrid Steijlen won met Vasco (Herman 359) niveau 1 (A proef)
-Patricia Mannaerts won Jelle (Beart 411) niveau 2 (L proef)
Deze amazones werden aan het publiek voorgesteld en konden iets van hun rijkunsten laten zien.

Na deze huldiging kwamen de Friese Dekhengsten aan de beurt.
Age Okkema was speciaal vanuit Friesland naar Ternat gekomen om 2 van zijn hengsten aan het publiek voor te stellen.
Als eerst liep oud kampioen Tsjalle 454 (Mintse 384 x Ster Brandus 345P) aan de beurt. Hij liep weer als de beste en kon het publiek erg bekoren.
Als tweede kwam Erwin Spliethof van Spliethof Paarden uit Bladel (NL). Hij schouwde de mooie dekhengst Bikkel 470 (Beart 411P x Tsjerk 328P).
Daarna was het weer de beurt aan Age met de net goedgekeurde Rommert 498 (Norbert 444 x Jasper 366P).
Na dit geweld kwam er weer rust en Patricia Mannaerts reed met haar hengst Doeke een zeer mooie kür op muziek.

Kampioenschap:

De piste werd omgebouwd en de kampioenskeuring kon beginnen.
De jury had de twee beste hengstveulens die ’s morgens een tweede premie hadden gekregen terug uitgenodigd voor het kampioenschap.
Uiteindelijk werd het nummer 9 Dries van de Raak (Hette 481 x Sjerp 446) van fokker/eigenaar H. Coemans uit Kaulille het beste hengstveulen van de dag.
Gezien er bij de merrie veulens slechts één veulen een 1ste premie had gekregen, was de keuze snel gemaakt.
De titel Beste merrie veulen en beste veulen van de dag ging naar het nummer 17. Exticie van de Waranda (Jouwe 485 x Haitse 425) van fokker en eigenaar Dirk De Pauw uit Wachtebeke.
Voor het jeugdkampioenschap lag de keuze tussen de eerste premie twenter en de veulenkampioen.
Jeugdkampioen 2017 werd het nummer 035 Xandra van de Warande (Fonger 478 x Andries 415) van fokker en eigenaar Annick Verbeken-Saey uit St. Kruis-Winkel.

Het BSFP kampioenschap reglement voorziet dat enkel merries met een eerste premie kunnen deelnemen aan het kampioenschap van de oudere paarden.
Gezien er bij de oudere merries geen eerste premies ontvangen waren, was de Algeheel Kampioen 2017 en tevens Belgisch Kampioen 2017 al gekend.

De titel ging ook naar twenter Xandra van de Warande (Fonger 478 x Andries 415) van fokker en eigenaar Annick Verbeken-Saey uit St. Kruis-Winkel.
Zij ontving uit handen van KFPS bestuurslid Sieneke Mekkes het KFPS kampoenenbord.

Het merrie veulen Exticie van de Waranda (Jouwe 485 x Haitse 425) werd reserve-kampioen.

De prijs Best gefokt Belgisch paard 2017 ging ook naar Stal de Warande want de kampioen is tevens een Belgisch gefokt paard.

Proficiat aan de familie Saey voor al deze prachtige kampioenen.

Dank:
Bij deze willen we alle medewerkers en sponsors bedanken voor hun spontane bijdragen bij de organisatie van dit mooie evenement.

Ik zou zeggen … tot volgend jaar in Ternat!

De foto's van deze mooie dag kan je bekijken op de site van onze fotograaf William Schulte: http://www.wsfotodesign.nl/evenementen.html

 

Ga terug