door Sarah Hermans

Fokdag in Ternat

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Onyx van 't Wilbroek Ster (Beart 411) fokdagkampioen in Ternat

Op de fokdag in het Belgische Ternat op zondag 18 augustus liepen drie merries in de kampioensring. De zevenjarige Onyx van ’t Wilbroek Ster (Beart 411) en de vierjarige Yara van de Bist Ster (Norbert 444) hadden allebei een uitnodiging voor de Centrale Keuring gekregen. Merrieveulen Lila des Prés d’Eve (Haike 482) van Luc Duran had op de stamboekkeuring in Ittre een eerste premie gekregen en mocht in Ternat terugkomen voor de kampioenskeuring. Bij de veulens, enters en twenters vielen er verder geen oranje linten te verdelen waardoor Lila tot jeugdkampioen werd uitgeroepen.

Voorlopig Kroon

Fokdagkampioen Onyx van ’t Wilbroek van Rik Meeus wordt door jury Louise Hompe omschreven als: ‘Een heel goed paard met jeugdige uitstraling en droog beenwerk. Ze draafde met een sterk achterbeen, ze was het enige paard dat in beweging echt op het achterbeen kwam.’ Haar jongere concurrente Yara van de Bist van L. van Olmen werd reservekampioen. Yara is mooi gebouwd maar mist juist wat jeugd. ‘Ze besloeg veel bodem in stap en draafde los door het lijf,’ aldus Hompe. Beide stermerries werden Voorlopig Kroon verklaard.

De fokdag in Ternat had te kampen met een aantal afmeldingen waardoor het totaal aantal gekeurde paarden op 35 uitkwam. Drie merries werden als Ster tweede premie in het stamboek opgenomen; één merrie werd Voorlopig Ster en mag zich bewijzen in een test.

Pavo Fryso Bokaal

Tanco fan Berltsum Ster (Epke 474) en zijn amazone Patricia Mannaerts reden naar 78 punten in de Pavo Fryso Bokaal waarbij ze van jury Jolanda Slootjes zelfs een negen voor de stap kregen: ‘Dit is een paard met heel veel ruimte en souplesse in beweging. Hij mag nog wat meer gaan dragen in draf en galop. Patricia Mannaerts stelde haar paard heel goed voor.’

 

Ga terug