door Sarah Hermans

Faderpaard 2017 was enorm succes

Faderpaard en de hengstenkeuring

Faderpaard

Drie prachtige dagen Faderpaard (Hengstenkeuring & Friesian Proms) zitten erop. Het KFPS kijkt terug op een zeer geslaagd evenement waarvoor de belangstelling nog steeds enorm groeiende is. Voor de 53ste keer werd de Hengstenkeuring binnen in het WTC Expo gehouden, daarvoor gebeurde dit buiten op de Lange Markstraat in Leeuwarden.

Al op vrijdagmiddag moet de organisatie ‘nee’ verkopen voor het zaterdagprogramma. Mensen die de gok waagden om zonder kaartje naar Leeuwarden af te reizen, kwamen voor een dichte deur.

In de nacht van vrijdag op zaterdag is er zelfs nog een tribune bijgebouwd op de plek waar tijdens de Friesian Proms op donderdag- en vrijdagavond het podium met artiesten stond. Ook de Friesian Proms was op vrijdagavond uitverkocht.

Hengstenkeuring

In een bomvol WTC Expo te Leeuwarden zagen duizenden mensen op zaterdagmiddag hoe Jurre 495 gehuldigd werd tot kampioen bij de jonge hengsten en later ook als algemeen kampioen. Afgelopen december werd hij nog maar toegelaten tot de dekdienst en nu al liet hij zien wat  

hij in zo’n sterk deelnemersveld in zijn mars heeft. Jurre 495 kreeg uitstekende tegenstand van Nane 492, maar de jury vond Jurre 495 net even meer overtuigen in de draf.

Nane 492 pakte de reservetitel bij zowel de jonge hengsten als algemeen.

Jelmer Chardon, die samen met de familie Niemeyer eigenaar is van Jurre 495, was uiteraard dolgelukkig met het behaalde kampioenschap.

‘Ik heb Jurre 495 nog nooit zo goed zien lopen. Vorig jaar heeft hij meegelopen in de competitie en hij verbeterde elke keer. Als je vertrouwen hebt in een paard komt het een keer goed. Dit is geweldig’, aldus Jelmer Chardon, die eerder op de middag ook de Silver Bowl in ontvangst mocht nemen behorende bij het kampioenschap stamboekhengsten voor de sjees dat afgelopen zomer werd gewonnen door Eise 489. Daarnaast werd Eise 489 ook nog eens gehuldigd als Paard van het Jaar 2016.

Tot kampioen bij de oudere hengsten werd Mewes 438 uitgeroepen, die nog heel veel jeugd uitstraalt en zich uitstekend presenteerde.

Alwin 469 mocht voor de reservetitel worden opgesteld. Hij beschikt over heel veel rasuitstraling, presenteerde zich sterk in beweging, maar moest op de kwaliteit van het beenwerk iets toegeven op Mewes 438.

 

De keuring startte op donderdag met de tweede bezichtiging van de jonge hengsten, waarvoor 82 hengsten zich hadden geplaatst.

Daarvan mochten er 35 terugkomen op de vrijdagmiddag voor de derde bezichtiging aan de hand. Uiteindelijk mogen 23 hengsten zich gaan opmaken voor het Centraal Onderzoek in het najaar. Daar kunnen er eventueel nog een paar bij komen via de na- en herkeuring en/of de herkansing. Na afloop gaf de jury aan liever meer hengsten te willen aanwijzen voor het CO. Voorzitter Harrie Draaijer: ‘De kwaliteit viel niet helemaal mee. In Drachten hadden we niet veel toppers en dat werd donderdag opnieuw bevestigd. Bij sommige hengsten hebben wij als jury nog wat bemerkingen en twijfels, maar dat hebben we ook helder genoemd.

Die hengsten moeten dit straks gaan compenseren in het onderzoek.
We moeten er ook niet dramatisch over doen, want het kan best zijn dat verschillende hengsten zich goed ontwikkelen richting het najaar.
Daarnaast is het ook mooi dat we wat van de eerste jaargang van de jonge hengsten hebben kunnen aanwijzen voor de test.’

Tijdens de keuring op zaterdag werden Fetze Veldstra, Pascale Drijfhout en Ito Werkman in het zonnetje gezet. Veldstra nam afscheid als inspecteur en blijft actief als senior jurylid. Pascale Drijfhout nam na acht jaar afscheid van het KFPS-bestuur. Beiden ontvingen de Gouden KFPS speld. Ito Werkman werd gehuldigd aangezien hij 20 jaar aan het KFPS is verbonden als menner van de merries en hengsten tijdens de ABFP-testen en het Centraal Onderzoek. Daarnaast leidt hij sinds 2004 het team dat de hengsten begeleidt in de kooi tijdens de eerste en tweede bezichtiging.

Pieter en Tiety Okkema konden hun geluk niet op toen ze zaterdagmiddag gehuldigd werden tot Fokker van het Jaar 2016.

Eise 489 was het Paard van het Jaar 2016.

 

Ga terug